<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d148291881806810581\x26blogName\x3dNCK+.+MY\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://zainick12.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://zainick12.blogspot.com/\x26vt\x3d-584732802782272419', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Sometimes I wonder how people see me and what they think of me. It scares me a bit, honestly.




NICK | 19 | STUDENT





FOLLOW ME



DATE



POSTS






To put away aimlessness and weakness, and to begin to think with purpose, is to enter the ranks of those strong ones who only recognize failure as one of the pathways to attainment; who make all conditions serve them, and who think strongly, attempt fearlessly, and accomplish masterfully - Nick

funding
I'm Sorry.

Friday, January 1, 2016 ✈



        In relationships, there are several important things to know. One of these is that the key to a successful relationship is being able to apologize. The more intimately you are involved with another person, the more difficult it becomes to say I'm sorry. You are aware of his faults and he is aware of yours. It is very easy in the heat of battle to hurt your partner in a very sensitive place. Your partner trusted you by forming a relationship and letting themselves be vulnerable. When you say, I'm sorry, it must be done with the sensitivity to understand the line that was crossed.
         Find out why you should never say you’re sorry if you don’t mean it and learn when the perfect moment to do so is.

According to Chatelaine's blog : 

Saying sorry isn’t always easy, so here are some tips:
1. The best way to apologize is “quick and intense,” according to Dr. Grenier. The longer you wait to apologize, the longer you prolong a conflict.
2. Don’t say you’re sorry if you don’t mean it. “Apologies have to be real,” says Morris. They have to be from the heart and the person being apologized to has to feel like the person apologizing gets it.”
3. It can help to show genuine interest in why your partner is hurt; try asking some questions about why they feel the way they feel and what would make them feel better.
4. Take full responsibility for hurting your partner’s feelings, and explain what you might do differently to avoid doing the same thing in the future.
5. Sometimes, sorry isn’t enough. Work on truly understanding why your partner feels hurt and trying to change any hurtful patterns.

             As I'm very interested with " apologies have to be real " . Full of meaning in the sentence. Based on my experiences, i used all the tips and it's work but takes some times to over the fought we had. But still until now I believed the word of " I'm sorry " " minta maaf " " please forgive me " " please accept my apology " . We are all mankind have heart and feelings. So, we can consider to forgive the people, especially the person is meaningful in your life ; partner or couple maybe ? . When you say the word of apology, you need to have feeling instead of you just saying the words just like that. You mean your sorry to your partner . You need to admit your mistake . You must be honest. So that, your partner will truly trust that you will learn from your mistakes and try to improve it. 
" Is it too late to say sorry? " - JustinBieber. 
Nahhh, you never late to say sorry. Even a thousand years , if you realized your mistakes, you need to ask for forgiveness to the person / people that you make mistakes. 

| back to top



Aku , StudyWeek dan Bosan

Friday, October 16, 2015 ✈



Hey! Assalamualaikum. *tunduk acah-acah mamat korea

Harini hari Khamis, malam Jumaat. Keh keh kehh.. okay2 serious.
Hari Khamis yang serba indah *indah ke?* nan cerah. Kalau waktu sekolah macam ni, budak-budak sekolah mesti tengah terhegeh-hegeh tunggu lagi 2 hari nak hari Sabtu iaitu hari cuti. yeahh yeahh!. Manusia, tak kira lah budak kecik ke, budak sekolah ke, mak ayah, baba mama, ayah ibu, atok nenek semua fikir nak cuti je. Iyelahh... Rehatkan badan. Ishh jangan fikir lain sudah. Kalau yang muda remaja tu, boleh lah keluar dengan boipren, gelpren, geipren and kawan-kawan lain lahh. Uhukss.. Sejak dah jadi warga tua ni, i mean 19 dah lepas dari jadi budak sekolah, aku dah malas nak fikir harini hari apa. Kadang-kadang sampai hari pun boleh lupa, tarikh apatah lagi, punya bengonggg dia tu. and setiap detik yang aku rasakan semakin boring sebab apa? well kau tahu lah life as student rutine harian ikutlah schedule yang dia dah tetapkan tu. Datang kelas start pukul 8AM bla bla bla, dalam kelas tidur, fokus gak kadang-kadang, kacau member, sakat lecturer, pukul 6PM balik rumah dah penad. gagahkan diri main sukan BADMINTON.



"Tapi ada satu je yang satu-satunya tak akan buat aku bosan, Sentiasa nak senyum je. Tahu apa tak?.
wechat dengan "'my always favourite person aku, kesayangan aku.' "



Sometimes, bukan sometimes lah, selalu. Aku lebih prefer Wechat dari WhatsUp.. Jangan tanya kenapa, sebab boleh fikir sendiri ye anak-anak ku sekalian..


Memandangkan yang sebenarnya aku sedang di buai perasaan malas aku ni, aku gagahkan diri do exercises sikit bagi jari-jemari aku ni menari-nari kat atas keyboard ni menaip entry ni. Yes! dapat idea nak tulis entry, "Aku, StudyWeek yang bosan". Okay jap nak tulis kat title. Geliga gak otak aku ni. Siapa kata budak Engineering macam aku ni tak rajin buat benda-benda cenggini. huhh.. Silap besar broo..



*FLASHBACK*

Sebelum dan semasa study week ni....

keringgggggg.... kerrriiinnggg.... ! *bunyi loceng

Eh sejak bila Politeknik aku ada bunyi loceng macam kat sekolah.. hahaha rindu zaman sekolah act.




" SO NEXT WEEK WILL BE YOUR STUDY WEEK, I HOPE ALL OF YOU STUDY MOLEK 

AT YOUR HOME OR HOSTEL. MAKE SURE STUDY. "



Dalam hati aku dah macam *pummm pammm pumm pamm* *fireworkk fireworkk* *explosion explosion* yeahh ! MingguKuliah dah habis, tak payah datang kelas bangun awal pagi. Apakkk best siaaa !. Balik rumah petang tu excited gila buad jadual untuk Final Exam dahtu buad jadual tu belajar StudyWeek. KATANYAAAA..... Kalau dah semangad jangan stop, teruskan bagus tu bagus. hahaha.. Actually semangad tu sampai situ je. *smirk*. Agak sedih jugaklah bangun pagi esok nya punn dah pukul 10-11. Dalam jadual study bangun pukul 8 dah start study tapi... kelauuutt china selatan utara timur barat semualaaaahh..

Semangat tak berhenti di situ je. Lepas lunch, " Yeahh! aku nak study Geotechnical Engineering. Nak score subject ni kat final exam nanty " haraaaammmm tidur. hahahaha! bangun-bangun je mandi buka lappy ingad nak buka nota, tangan ni aku tak tahu lah kenapa terbuka movie INSIDE OUT. Feeling gak tengok cerita tu sampai maghrib. Sedih cerita tu gentle tak tipu.


" Nick, malam ni teman aku study tau. Kau kan pandai, ajar aku Geotech Engineering pasal Slope stability aku tak faham "

" Haaaaa... ye wehh ye lepass makan malam kita study ehh kita study. Ingadkan aku. "

*dua jam kemudian* pukul 12 malam baru balik rumahh.. haa alamatnya dah tidur lah budak tu dan tak study lagi. haaa bagus nick bagus.



Bak aku baca kat twitter baru-baru tadi, "Bukan semangad study tak nak datang kat kau berdoalah suruh datang, hakikatnya kau tu PEMALAS " okayy deepp! hahaha kesah aku?. Kisah keduanya pulak punca aku tak study bila banyak sangad ttibe movie yang aku belum khatam lagi dalam lappy nih. yang dah tengok tu pun ulang lagi tengokk.. Haa tak kesudah mana nak study.



| back to top



Older Post



© 2015 - Layout created by NICK.